Posts

Pemilihan Klon Pokok Durian

SISTEM CAMPURAN DAN KOMBINASI KLON-KLIN DURIAN Pada amnya, adalah disyorkan bahawa 3-5 klon ditanam bagi sesuatu dusun durian komersil untuk pendebungaan dan pasaran.  Bagi sesuatu kawasan klon-klon yang disyorkan adalah terdiri daripada 3 kategori seperti berikut:- Klon Utama Klon-klon Subsidiary Klon-klon Tempatan Klon Utama Bagi sesuatu dusun komersil, perlu ada klon utama yang terdiri daripada 50-70% daripada jumlah pokok yang ditanam.  Dalam keadaan tertentu dua klon utama boleh ditanam. Klon-Klon Subsidiary Selain daripada klon utama, 2-4 klon subsidiary perlu ditanam untuk tujuan pendebungaan dan juga untuk pasaran.  Klon-klon ini terdiri dari senarai klon-klon durian yang disyorkan. Klon-klon Tempatan Klon-klon tempatan merupakan klon-klon yang banyak terdapat dan terbukti berprestasi baik di sesuatu kawasan setempat.  Pemilihan klon-klon ini adalah bebas dan terpulang kepada kehendak pekebun.  Bi...

KLON-KLON DURIAN YANG DISYORKAN

Artikle di bawah dipetik daripada   http://pertanianmjg.perak.gov.my/bahasa/panduan_durian.htm KLON-KLON POKOK DURIAN YANG DISYORKAN D 24 Klon ini berasal dari Bukit Merah, Perak dan telah didaftarkan pada 30 November 1937.  Pokok cergas membesar, rendang dan rajin berbuah.  Hasil purata pada peringkat awal (umur 6-9 tahun) ialah 10 biji sepokok setahun.  Hasil akan meningkat ke 65 biji setahun bagi pokok berumur 15 tahun dan ke atas. Bentuk buahnya bulat membujur, bersaiz sederhana besar dengan berat diantara 1.0 - 1.8 kg sebiji buah durian.  Pangsa mempunyai 1-3 ulas yang berwarna kuning pucat dan bersusun sebaris.  Isi manis, pejal, bertekstrur halus dan sedikit pahit. Peratus isi ialah 26%.  Pokok memerlukan tanah yang subur dan tidak tahan kemarau tanpa pengairan yang cukup.  Tempoh matang buah ialah 105-110 hari selepas bunga kembang.  Bijinya besar dan kebanyakannya merekah.   D 99 Durian ini dipanggil Kop K...

Pembajaan Pokok Durian

Artikle di bawah dipetik daripada link berikut; http://pertanianmjg.perak.gov.my/bahasa/panduan_durian.htm Pokok durian yang masih muda seelok-eloknya dibaja 4-6 kali setahun dengan kuantiti baja yang sedikit pada setiap kali pembajaan dilakukan.  Bagi pokok matang pula, kadar baja ditambah dan kekerapan membaja 3-4 kali setahun.  Cara pembajaan yang paling mudah adalah dengan menabur baja di bawah kanopi pokok sehingga terkeluar sedikit dari hujung kanopi.  Teknik ini adalah sesuai untuk kawasan mendatar, di teres atau di tapak gajah.  Bagi kawasan yang curam, pembajaan secara poket adalah disyorkan dengan membubuh baja ke dalam lubang sedalam 10 cm yang digali di sekitar kawasan hujung kanopi pokok sebanyak 4 penjuru.  Lubang tersebut ditimbus kembali dengan tanah. Tempoh masa yang paling sesuai membaja pokok durian yang telah matang ialah selepas musim buah sehingga satu bulan sebelum musim bunga.  Masa yang paling sesuai ialah pada awal ...

Baja Durian?

Kebun Durian sudah siap dibersihkan. Ari ne merupakan hari terakhir memotong rumput dengan anak sulongku...  Lepas ini, baja time... tapi aku tak tahu nak guna baja apa. So anybody can recommend brand dan type baja yang sesuai. Kata orang pertanian, kena guna baja NPK yang mempunyai high K. Tapi dia x bagitau jenis baja dan peratus K yang diperlukan.. Kalau tuan2 ada maklumat mengenai Jenis baja yang bersesuaian, boleh email atau reply my msg... TQ

Cara Permohonan Tanah

Saya berpeluang untuk menguruskan permohonan untuk memiliki sebidang tanah di kampung untuk tujuan pertanian di Pejabat Tanah Kuantan. Kiranya inilah kali pertama berurusan dengan Pejabat Tanah berhubung permohonan pemilikan tanah yang saya perolehi daripada Jiran sebelah rumah yang telah tidak mahu mengusahakannya. Tanah ini telah tidak diusahakan dan belum dibuat permohonan hakmilik. So saya disini hendak berkongsi prosidur yang dikenakan untuk urusan permohonan tanah tersebut. Kepada para pemohon baru hendaklah membeli pelan tanah yang hendak dipohon di Pejabat Tanah dengan bayaran RM10.00. Borang permohonan untuk membeli pelan boleh diperolehi dengan Pejabat Tanah secara percuma. Isi borang tersebut dengan maklumat Lot tanah yang hendak dipohon. Kena dapatkan no lot-lot yang bersebelahan yang telah mempunyai hakmilik untuk senangkan kerja. Kalau hendak mudah, boleh beli borang permohonan tanah atau Borang 1 secara terus dgn berharga RM2.00 untuk dua salinan. Pelan t...

Tanaman Vanila

Artikal daripada AgroBiz : Utusan Malaysia TEMERLOH 9 Jan. - Secara umumnya apabila berbicara mengenai vanila, ramai yang membayangkan kesedapan dan aroma perasa itu apabila dicampurkan ke dalam kek, ais krim, roti atau minuman karbonat. Namun, tidak ramai yang tahu bagaimana vanila dihasilkan. Malah, ramai juga yang tidak mengenali dari segi rupanya, bagaimana untuk mendapatkannya dan dari negara mana ia berasal. Dari sudut sejarah, vanila ialah sejenis tumbuhan liar yang ditemui di Amerika Selatan. Ia telah digunakan oleh kaum asli Mexico sebagai penyedap tembakau sejak berkurun yang lalu. Pada 1721, vanila dibawa ke Eropah oleh orang Sepanyol sebelum dibawa oleh penjajah Belanda ke Bogor, Indonesia pada 1819. Sejak 1850, vanila mula ditanam secara komersial di Indonesia apabila ia telah berjaya didebungakan. Sejak itu, ia semakin digemari kerana keaslian aroma dan perisa aslinya.Meskipun terdapat vanila sintetik yang dikenali sebagai vanilin, namun bahan sebatian itu da...

Black Paper Sos

Tahukah anda kenapa dalam blog ne ada tajuk black paper sos? Sebabnya aku minat dengan sos ne dan sudah banyak kedai makan yang aku pesan chicken chop/lamb chop fail kerana black paper sos yang tak power. So, dalam beberapa hari ini aku surfing internet untuk dapatkan resepi ne. Anak2 aku juga minat dengan black paper sos. So untuk resepi original black paper sos ne aku kena bagi kredit kat Miraman Mesra.Net. Bahan2: 2-3 sudu besar lada hitam ditumbuk/kisar halus(boleh tambah jika nak pedas) 2 ulas bawang putih(tumbuk lumat) stok ayam -(buat sendiri atau guna kiub) air(3-4 cawan) (jika guna air stok ayam tak perlu air) 2-3 sudu tepung jagung(gaulkan dgn air) garam/perisa mentega/butter utk menumis cara2: panaskan butter. tumis bawang putih hingga naik bau masukkan lada hitam masukkan stok ayam. gaul rata masukan air masukkan garam/perisa masukkan air tepung jagung gaul hingga pekat Tapi dalam cubaan pertama ne, kira 80% berjaya sebab aku blend lada hitam tak terlal...