Followers

Friday, August 20, 2010

Pajero Burukku 2

  1. Dah dekat sebulan pajeroku meragam. Bila pulas kunci, x bunyi apa2. Selama itulah aktiviti pertanian aku tergendala kerana tak boleh nak ke kebun. Buah durian kat kebun akhirnya diserahkan kepada sepupu di Beserah untuk mengutipnya.
  2. Selepas tertangguh untuk memanggil mekanik untuk tengok2kan pajeroku disebabkan perancangan keluarga yang seringkali menghalang, last weekend mekanik telah datang dan tengokkan pajero kesayanganku itu.
  3. Bila aku terangkan simptom penyakit, stright away mekanik tur dah boleh detect puncanya. Disebabkan tiada jumper wire dan kereta yang bersesuaian, maka mekanik tur terpaksa cabut bateri dan membawanya ke bengkelnya untuk di charge semula. Dia menjangkakan bateri aku dah kong.
  4. Setelah proses charging secara maksimum iaitu selama 2 hari, bateri dipasang semula ke pajeroku. Setelah dibuat ujian, pajeroku telah berjaya dihidupkan selepas almost sebulan terperap kat bawah pokok di depan rumah.
  5. Caj yang dikenakan hanya RM25 sahaja. Murah. So pada sesiapa yang ada masalah keta dan berada di Kuantan terutama di Permatang Badak boleh tepoh towkey kedai tayar (DIN Tayar) En Din 019-9267583. Sahaja aja nak bagi promosi percuma kat kawan saya ini.
  6. Menurut beliau bateri aku sudah nak expired dan perlu digantikan dengan bateri yang baru. Kereta nak kena selalu dihidupkan bagi membolehkan bateri dicaj. Bateri baru berharga RM2++.00. Peh!!! kopak lagi aku...

No comments: